Och visst tappade jag greppet...

0 kommentarer

Det är kanske så att negativa tankebanor är farliga. Ett inlägg om att det började bli tungrott, sedan hoppar jag 4 pass under en vecka. Vilka ursäkter jag än har så är det viktiga att se till att komma tillbaka och förebygga att samma händer igen.

Det kanske viktigaste är att komma ihåg hur skönt det var att sedan komma ut och köra det där korta härliga vinterlöpet efter en veckas uppehåll. Sen vore det bra att veta att det fanns någon med ett glödgat järn som utan skrupler jagade ut mig på nästa runda.

Sen är ju jag lite överförtjust i statistik och den tekniska delen av träningen. Därför blev jag överlycklig när jag till slut hittade en plugin till SportTracks, min träningsdagbok, som räknar ut min "Fitness" (hur vältränad jag är) i förhållande till "Fatigue" (trötthet) utifrån mina löp. Det ska bli väldigt kul att se hur mina resultat speglas av lugna vs hårdare veckor framöver.



TrainintLoad över min träning i december. Blå är "Fitness", röd är "Fatigue".

Att orka hänga kvar...

1 kommentarer

Redan nu börjar inspirationen att falna något. Två veckor med Szalkais program och igår avstod jag från ett pass. Jag tog faktiskt igen det i morse före frukost, dock, så nu är det snart dags för andra löppasset för dagen.

Det här med morgonjogg är inte så hemskt som det låter. Det är ett sätt att pressa in några extra kilometer utan att förstöra hela kvällen. Dessutom får kroppen träna på att snabbare börja utnytta fett som energikälla och inte bara sno lättillgängliga kolhydrater. Det går ofta oväntat lätt att springa de här passen också, även om energin börjar tryta efter en timme ungefär.

Men engagemanget svalnar, som sagt. Nu blir det extra tufft eftersom två veckor med jul- och nyårsfirande börjar närma sig. Så jag kommer nog att ligga hårt på "Finnen" och trigga honom lite, så kanske jag får upp ångan också. Lite vänskaplig tävling är nog det som behövs!

Är löpning en materialsport?

0 kommentarer

"Riktiga löpare" brukar prata om den fria känslan av att snöra på ett par skor, dra ut i spåret och koppla bort vardagen. Själv läser jag böcker, följer forumtrådar på internet, bläddrar i Runners World Magazine till frukost, följer löpningsprogram av Szalkai, räknar ut pulsspann, planerar löpen i datorn, för över dem till min klocka, spänner på mig ett pulsband och snörar på mig skorna. Väl ute i "spåret" så är min fokus delad av talboken eller den BPM-mixade löpmusiken som strömmar ur Mp3-an och klockans alarm som skriker "för högt tempo!!!".

Alla de här tekniska prylarna, de uttömmande böckerna i ämnet "spring snabbare/spring bättre" - är de verkligen till för de "riktiga löparna" eller är det så att de som pratar om "tystnaden i spåret" egentligen inte håller på med löpning? De kanske bara mediterar i ett högt tempo!

Szalkai, tävling och lite mer än 42km

0 kommentarer

I måndags tog platserna till Stockholm marathon slut. I tisdags frågade en arbetskamrat, "Finnen", om vi inte skulle anmäla oss. Två anmälningar till reservlistan - förhoppningsvis med svar 12:e januari. Så börjar träningen...

Jag har satt igång med Anders Szalkais (svensk marathonidol) marathonprogram för sub 3:30. Nu är väl det lite över mina ambitioner, men efter att ha räknat på mina tidigare tider så gissade några program att jag borde kunna springa marathon på nästan 3:30 idag. Och då borde ju det inte vara helt omöjligt med strukturerad träning att nå någon minut längre?

Så första veckan består av fyra lugna pass. Träningen kommer att ligga på 4-5 pass per vecka, men jag har redan nu ställt in mig på att skippa ett pass för att få möjlighet till lite annat liv. Det är inte precis 40 min löp och 10 min dusch när man tränar inför det här. Det drygaste blir alla trista uppvärmingar och nedvarvningar som bara de blir 6 km på pass som kanske rör sig om 5 km fartlek. Men nu är det hur som helst igång.

31:a maj smäller det! Om det blir plats över, så klart.

Szalkais marathonprogram: http://www.marathon.se/news/home_maratontraning.cfm

Så, det här att dra igång träningen...

0 kommentarer

Vad behövs egentligen för att dra igång en träningssäsong egentligen. Vi börjar väl med att brainstorma:

Motivation, väder, tid, ork, mindre fester (framörallt after work), bra mat, planering, strategi, mätningsbara resultat, utrustning, arbets- och fritidstruktur och framförhållning, mål, stöd av andra, bra sömn, prioriteringar.

Jag har säkert glömt något. Så hur ska jag göra det här? Vad måste jag göra och vad kan jag släppa. Tydligen räcker det inte bara med att komma igång och springa ett par rundor för att bli helt fast igen. Om vi börjar med att slå hål på några ursäkter, då?

Det enda vädret som gör det riktigt svårt att springa är halka, och hur som helst skulle jag ju kunna köra inomhusträning då. Tiden räcker till för jag har förr kunnat springa efter tio på kvällen eller före jobbet, så det är nog mest planeringen som saknas. Och vad gäller ork så handlar det nog mest om sömn, mat, planering och sedan gammal hederlig "ta sig i kragen". Orken kommer väl efter man har börjat springa, egentligen. Bra mat, sömn och struktur får komma så småningom. Jag sätter nivån lite lägre än jag brukar i början, så kommer nog det andra och motivationen falla på plats av sig själv.

Så nu är det målen och planeringen kvar. Det får jag nog fundera lite mer på så det inte blir något förhastat. Nu är klockan 05:45 en lördagmorgon och jag borde nog ta itu med det här med sömnen i stället.

Granebergsvarvet startade vinterns träning

0 kommentarer

Igår gick Granebergsvarvet på 13K av stapeln. Målen var följande:

  • Genomsnittlig puls på 92% Höll mig runt 92% från andra kilometern ända till sista, då jag började spurta. 93% blev det i slutet, men det räknas som avklarat!
  • Genomsnittshastighet på under 4:40/km. Jag hamnade på precis 4:40, men jag är rätt nöjd med det!
  • Klara av de 13 kilometrarna under 1:01:00. Enligt min GPS-klocka så klarade jag av 13 km på 1:00:38... Problemet är att jag då fortfarande var en bra bit ifrån mål. Min klocka mätte loppet på 13.14 km och jag kom i mål på 1:01:19. Uppnått mål? Hmm, beror på hur man ser det.

Nu börjar vinterns träning, så här kommer mina årsbästa (ÅB) som också får stå för personbästa, eftersom jag inte har så mycket kvar från den gamla goda tiden när jag sprang:

Lopp:
Granebergsvarvet - 080218 - 13km - 1:01:19

Distanser:
5 km - 19:39 - 080303
10 km - 45:01 - 080225

Ackumulerad distans 2008 (till 081102): 601 km